Η Μαρία Αλαμάνου, ιδιοκτήτρια του Κέντρου Ξένων Γλωσσών ΚΟΣΜΟΓΝΩΣΤΗΣ, εφαρμόζει στον εαυτό της την πρακτική που θα ήθελε να υιοθετήσουν οι μαθητές της. Γι’ αυτό, αντί να αρκεστεί να είναι αριστούχος καθηγήτρια της αγγλικής, επέλεξε επίσης, με συνεχή μετεκπαίδευση και ταξίδια στο εξωτερικό:

  • να παρακολουθήσει σεμινάρια διδακτικής ψυχολογίας (Νευρογλωσσολογικού Προγραμματισμού),
  • να παρακολουθήσει σεμινάρια διδασκαλίας της ελληνικής ως ξένης γλώσσας,
  • να κάνει μεταπτυχιακό μεταφραστικών σπουδών και διερμηνείας,
  • να μελετήσει εφαρμοσμένη γλωσσολογία & λεξικογραφία και να ενταχθεί στη συντακτική ομάδα του αγγλοελληνικού λεξικού, που κυκλοφορεί ήδη από το 2009 από τις Εκδόσεις Πατάκη σε συνεργασία με τον παγκόσμιας φήμης εκδοτικό οίκο Larousse,
  • να εκπαιδεύεται σε συνεχή βάση από το Υπουργείο Παιδείας και το Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας για το ρόλο της ως εξετάστριας προφορικών και βαθμολογήτριας γραπτών στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας.

Με τις ίδιες ιδιότητες της εξετάστριας και βαθμολογήτριας, συνεργάζεται επίσης με φορείς του εξωτερικού, όπως τη LanguageCert και το Ινστιτούτο Γλωσσολόγων του Λονδίνου, του οποίου είναι και μέλος.

Chartered Institute of Linguists member logo

Αυτή η συνεχής μετεκπαίδευση της έχει προσφέρει εσωτερική γνώση και πείρα του μηχανισμού των εξετάσεων γλωσσομάθειας, που τη βοηθούν να μεταδώσει αυτές τις γνώσεις στους σπουδαστές της και να εξασφαλίσει την επιτυχία τους.

Εργάζεται ακόμα ως καθηγήτρια διερμηνείας και μετάφρασης σε προγράμματα εξ αποστάσεως διδασκαλίας, αφού είναι και η ίδια πιστοποιημένη μεταφράστρια και διερμηνέας, που συνεργάζεται με μεγάλες μεταφραστικές εταιρείες του εξωτερικού.

Άλλα εργασιακά ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν τη διαπολιτισμική εκπαίδευση υψηλόβαθμων στελεχών πολυεθνικών εταιρειών [π.χ. του Αμερικανικού Ραδιοτηλεοπτικού Καναλιού NBC (National Broadcasting Company), Alico Insurance Company, κ.λπ.], τη συγγραφή πρότυπου εκπαιδευτικού υλικού και διδακτικών βιβλίων, τη δημιουργία ηλεκτρονικών διαδραστικών παρουσιάσεων, αλλά και την απομαγνητοφώνηση και υποτιτλισμό βίντεο, ταινιών και σειρών.

Έχει λάβει 2 βραβεία:

  • 1 από την Ελληνοαμερικάνικη Ένωση (που εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο του Michigan) και
  • 1 από το Βρετανικό Συμβούλιο (που εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο του Cambridge) σε αναγνώριση της συνολικής συνεισφοράς της στην αγγλόφωνη εκπαίδευση στην Ελλάδα.
HAU - Certificate of Recognition
British Council - Certificate of Acknowledgement

Advertisement