Κανένας λόγος ανησυχίας! Εμείς θα σας βοηθήσουμε και μάλιστα χωρίς κανένα κόστος! Παρακολουθήστε μία σειρά από 9 τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε άμεσα για να μάθετε λεξιλόγιο (σε οποιαδήποτε γλώσσα) άνετα, ξεκούραστα και κυρίως διασκεδαστικά. Θυμηθείτε: η μάθηση δε χρειάζεται και δεν πρέπει να είναι βαρετή!
Για να είστε σίγουροι ότι δε θα χάσετε καμία από τις τεχνικές της σειράς, γράψτε το email σας στην αρχική σελίδα μας εδώ και θα σας ειδοποιούμε αυτόματα για τις νέες αναρτήσεις. Αν θέλετε να τις καταλάβετε ακόμα καλύτερα, δείτε και τα σύντομα βίντεο στο Κανάλι του Κέντρου μας στο YouTube, ακολουθώντας το σύνδεσμο στο αριστερό περιθώριο. Είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος αυτής της σειράς η πρόοδός θα έχει απογειωθεί!
Λοιπόν, ξεκινάμε:
Τεχνική Λεξιλογίου #1
- Χρησιμοποιήστε την καινούργια λέξη που μάθατε μαζί με μία (ή περισσότερες) που ξέρετε ήδη.
Ας πούμε ότι μαθαίνετε αγγλικά και διαβάσατε αυτήν την πρόταση:
It was nerve-racking standing there in the rain for half an hour waiting for you!
Από τις τεχνικές που ήδη ξέρουμε, καταλαβαίνουμε α) ότι είναι επίθετο (κατηγορούμενο μετά από συνδετικό ρήμα), β) τι θα πει η λέξη nerve, αφού είναι ελληνική και γ) πώς πρέπει να νιώθει κανείς όταν περιμένει μισή ώρα στη βροχή! Αν τα συνδυάσουμε όλα αυτά, σκεφτόμαστε ότι μπορεί να σημαίνει: “εκνευριστικός, σπαστικός”.
Τώρα, ελέγξτε στο λεξικό σας ότι είναι πραγματικά έτσι ή ρωτήστε τον καθηγητή/ την καθηγήτριά σας. Επίσης δείτε (ή ρωτήστε και πάλι) μαζί με ποιες λέξεις που ξέρετε μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε. Για χάρη του παραδείγματός μας, ας πάρουμε τη λέξη experience. Γνωστή, ε; Πείτε λοιπόν: a nerve-racking experience. Μετά κάντε το πρόταση: It was a nerve-racking experience. Ανάλογα με το επίπεδο, θα μπορούσατε να κάνετε και πιο δύσκολες προτάσεις:
Waiting in the rain for half an hour was a nerve-racking experience.
It was a nerve-racking experience to wait in the rain for half an hour.
ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ: Αυτή η τεχνική μπορεί να παίρνει περισσότερο χρόνο από την απλή απομνημόνευση ΑΛΛΑ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ: Είναι πιο βέβαιο ότι θα λειτουργήσει και θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε σωστά τις καινούργιες λέξεις που μαθαίνετε.
Θυμηθείτε: για να μάθουμε κάτι καινούργιο, το στηρίζουμε σε κάτι γνωστό!